A doua misiune demonstrativa a Firefly Aerospace – “To The Black” – a fost lansata la ora 0701UTC de pe rampa SLC-2W a bazei Space Force din Vandenberg, California.
Lansarea misiunii FLTA002 – To The Black a fost amanata cu 24 de ore dupa ce cu o zi inainte, la data programata initial, computerele lansatorului Alpha au dat comanda de a anula lansarea cu o fractiune de secunda inainte de pornirea motoarelor pe primul etaj al rachetei.
Echipa Firefly Aerospace a dorit – in afara de a demonstra faptul ca lansatorul poate atinge viteza orbitala necesara – ca al doilea etaj al lansatorului are capacitatea de a reporni pentru a corecta orbita si in plus, dispenserul de incarcatura poate elibera satelitii.
Vorbinde de incarcatura, sa spunem ca la bordul lansatorului Firefly Alpha s-au aflat 3 sateliti: un satelit CubeSat 3U al fundatiei Teachers in Space, un satelit CubeSat 3U al NASA (TES-15) si dispenser-ul PicoBus al celor de la LIbre Space Foundation care va elibera 6 pico sateliti.
Firefly Alpha este un lansator in doua trepte, fiecare treapta fiind propulsata de motoare tip kerolox (combustibil RP-1 si oxigen lichid).
Primul etaj este propulsat de 4 motoare Reaver 1 de conceptie proprie. Ele folosesc drept combustibil kerosen de tip RP-1 iar oxidantul este oxigen lichid. Fiecare din cele 4 motoare produce o forta de 184kN, ceea ce inseamna ca intreg ansamblul de propulsie al primului etaj produce 736,1 kN. Impulsul specific al fiecarui motor este de 295.6 secunde. De mentionat ca fiecare motor Reaver 1 are capcitatea de a ajusta pozitia conului de expansiune pe o singura directie, miscare de rotatie si translatie a lansatorului fiind efectuata prin ajustarea pozitiei individuale a fiecarui con de expansiune al motoarelor de pe primul etaj.
Al doilea etaj al lansatorului este propulsat de un singur motor Lightning 1 si el creat tot de echipa Firefly Aerospace. Lightning 1 foloseste acelasi tip de combustibil si oxidant si este capabil sa produca o forta de 70.1kN. Impulsul specific al acestui motor este de 322 secunde.
Conul de protectie al lansatorului are diametrul de 2,2 m si inaltimea de 5m.
Fiefly Alpha poate ridica o incarcatura de 1170kg pe orbita terestra joasa (LEO) la o altitudine de 200 kilometri, sau 745 kilograme pe orbita heliosincrona la altitudinea de 500 kilometri.
Aceasta a fost a 126 lansare orbitala anului si a doua pentru Firefly Aerospace. Lansatorul Alpha a fost la a doua misiune si prima incheiata cu succes.