Agentia spatiala rusa, Roscosmos, a lansat la ora 0917UTC misiunea Arktika-M n°2. Lansarea a avut loc de pe rampa numarul 6 a complexului 31 al cosmodromului Baikonur aflat in Kazahstan.
Sub conul de protectie al lansatorului s-a aflat al doilea satelit al seriei Arktika-M.
Arkika-M este un satelit de observatie meteorologica care, asa cum ii spune numele, va supraveghea zonele aflate la latitudini mari ale Rusiei. Arktika-M este construit de compania NPO Lavochkin pe platforma Navigator, aceeasi platforma pe baza carora sunt construiti satelitii Elektro-L care opereaza pe orbite geostationare ecuatoriale.
Satelitii Arktika-M au mai multe instrumente de vizualizare multi-spectrala precum si un modul de comunicatii capabil sa retransmita informatii meteorologice de la statiile de monitorizare aflate in zone indepartate, dar sa functioneze si ca repetor pentru echipele de salvare care opereaza in aceasta zona.
Instrumentul optic principal al satelitului Arktika-M este un spectroscop MSU-GSM pentru domeniul vizibil si infrarosu, derivat din cel folosit la satelitii Elektro-L.
Pentru monitorizarea regiunii arctice satelitul va fi plasat pe o orbita eliptica de tip Molnyia cu coordonatele de 1000 km. x 40.000 km.
Potrivit informatiilor oficiale “constelatia” Arktika va avea in componenta 10 sateliti din seriile Arktika-M (2 buc), Arktika-MS1 (3 buc), Arktika-MS2 (3 buc) si Arktika-R (2 buc).
Satelitii Arktika-M sunt sateliti meteorologici. Seria Arktika-MS1 sunt sateliti de comunicatii comerciali plasati pe acelasi tip de orbita Molniya. Arktika-MS2 sunt tot sateliti de comunicatii dar de data asta destinati serviciilor guvernamentale, serviciilor de trafc aerian si GLONASS. In fine, satelitii Arktika-R sunt sateliti de supraveghere de tiop SAR. Ei vor fi plasati pe o orbita heliosincrona.
Pentru aceasta lansare Roscomos a folosit lansatorul Soyuz 2.1b careia i-a fost atasata o a treia treapta de tip Fregat-M. Puteti citi mai multe despre Soyuz 2.1b, aici.
Aceasta a fost a 206-a lansare orbitala a anului si a 17-a a Rusiei din 2023. Lansatorul a efectuat a 6-a misiune din aceast an si a 86-a per total cu 83 de misiuni incheiate cu succes. Aceasta a fost a 50-a misiune consecutiva reusita pentru Soyuz 2.1b.