Roscosmos a lansat la ora 0543UTC de pe rampa 1S a cosmodromului Vosotchny misiunea Meteor-M n°2-4.
Sub conul de protectie al lansatorului s-a aflat un satelit meteorologic alaturi de alte 18 incarcaturi de dimensiuni reduse ceea ce inseamna ca misiunea Meteor-M n°2-4 a fost una de tip rideshare.
Meteor-M n°2-4 este un satelit meteorologic de generatie noua. Satelitii din aceasta generatie vor inlocui mai vechii Meteor-3M.
Satelitul este construit de compania NPP VNIIEM si are o greutate de 2750 de kilograme. Orbita finala este una circulara la 800 de kilometri altitudine si inclinatie de 98.56° fata de ecuator.
Satelitul are o durata de viata de 5 ani timp in care va efectua o serie de masuratori si observatii meteorologice cu ajutorul a 6 instrumente instalate la bordul sau:
– MSU-MR: scanner multispectral de reozolutie joasa pentru determinarea suprafetelor acoperite de nori
– KMSS-2: instrument optic pentru observatii terestre
– MTVZA-GYa: intrument pentru determinarea prin unde radio a distributiei de temperatura si umiditate a atmosferei precum si a vitezei anturilor de la suprafata marilor si oceanelor
– IKFS-2: instrument asemanator cu MTVZA-GYa care functioneaza in spectrul IR
– BRK SSPD: sistem de stocare a informatiilor primite de la senzorii instalati la bordul satelitului
– RK-SM-MKA: sistem radio de comunicatii in caz de urgenta
Alaturi de satelitul Meteor-M n°2-4 pe dispenser s-au mai aflat alte 19 incarcaturi de dimensiuni mici:
– Marafon-D-GVM
– Pars 1
– Zorkiy 2M-2
– SITRO-AIS 25-36, 49-52
Pentru aceasta lansare Roscosmos a folosit lansatorul Soyuz 2.1b, cel mai capabil al familiei Soyuz. Acestuia i-a fost atasat un etaj superior Fregat-M. Puteti citi mai multe despre Soyuz 2.1b, aici.
Aceasta a fost a 39-a lansare orbitala a anului si a treia a Rusiei din 2024. A fost a 88-a misiune a lansatorului Soyuz 2.1b, prima din acest an si a 85-a incheiata cu succes.