Angara A5 la al 4-lea zbor

Roscosmos a lansat la ora 0900UTC de pe rampa 1A a cosmodromului Vostochny racheta Angara-A5 pentru al 4-lea zbor de test al lansatorului.

Programat initial pentru ziua de 9 aprilie, lansarea a fost amanata in ultimele secunde inainte de T-0 pentru ca senzorii au detectat o problema la primul etaj al lansatorului (URM-1).

A doua zi, o noua problema. Din nou, lansarea a fost amanata inainte de lansare. De data asta problema a fost la sistemul de control al motoarelor.

A treia oara a fost insa cu noroc. Angara A5 a trecut cu bine de numaratoarea inversa si a inceput drumul spre o oribita geostationara de transfer la ora programata.

Ca si in cazul celor trei lansari anterioare, sub conul de protectie s-a aflat o incarcatura moarta avand aceeasi masa cu a unui satelit tipic rusesc destinat unei orbite geostationare. Pentru misiune de azi, incarcatura poarta numele de GMM KA.

Prima lansare Angara A5 a a vut loc in decembrie 2014. Atunci, cele doua etaje principale ale lansatorului au fost imperecheate cu un upper stage Briz-M. Misiunea a fost una reusita.

A doua lansare a avut loc in decembrie 2020 cu acelasi tip de lansator si upper stage. Din nou, misiunea a fost una reusita.

In 2021, Roscosmos decide sa incerce un nou upper stage: Blok DM-3. Upper stage-ul a fost preluat de la venerabilul lansator Proton-M insa a fost imbunatatit fiind numit Perseu (14S48).

Diferenta fata Blok DM-03 in varianta clasica o reprezinta motoarele 11D58M (RD-58M). Acestea se vor ocupa si de corectia traiectoriei in afara de propulsie. Upper stage-ul are si o masa mai mica care permite ridicarea unei incarcaturi de 3600 kg. direct pe GEO sau 6600 kg. spre o orbita GTO.

Din nefericire upper stage-ul Perseu nu a reusit repornirea, incarcatura ramanand pe orbita terestra joasa. Misiunea a fost catalogta drept un esec.

Pentru lansarea de azi, Roscomos a folosit tot un upper stage Blok DM-03 cu numele de cod 14S49. El a primit numele Orion. Motorul folosit este un 11D58MF (RD-58MF). Combustibilul folosit pentru motoarele de ajustare a traiectoriei nu mai este toxic (hipergolic) iar sistemul de control al zborului este unul reproiectat, avand dimensiuni mai mici.

Lansarea a fost una reusita, cele 3 etaje ale lansatorului functionand fara probleme. Misiunea a fost delcarata un succes.

© Roscosmos

Aceasta a fost a 70-a lansare orbitala a anului si a 6-a a Rusiei din 2024.

Lansatorul a efectuat prima misiune a sa din acest an si a 4-a per total. A fost a treia misiune reusita pentru Angara-A5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *