GOES-U: ultimul satelit al seriei GOES-R

SpaceX si NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) au lansat la ora 2126UTC de pe rampa LC-39A Kennedy Space Center misiunea GOES-U la bordul celui mai puternic lansator operational al SpaceX, Falcon Heavy.

Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES)-U este al patrulea satelit si ultimul al seriei GOES-R, iar odata ce va ajunge pe orbita geostationara el va deveni GOES-19, inlocuind satelitul GOES-16. El va ocupa un loc la 75° EST.

Satelitul a fost construit de Lockheed Martin si contine aceleasi instrumente stiintifice ca ceilalti 3 sateliti GOES dar are in plus instrumentul CCOR (Compact Coronagraph) care va monitoriza flare-urile solare si efectul acestora asupra mediului spatial.  Satelitul va inlocui astfel mai vechiul observator Solar and Heliospheric Observatory.

Programul GOES-R a inceput odata cu lansarea GOES-R in noiembrie 2016. Dupa efectuarea testelor, satelitul a intrat in serviciu si a primit numele de GOES-16.

GOES-U
© Spaceflight.ro

Urmatorul satelit din seria GOES-R a fost GOES-S, lansat pe 1 martie 2018 si a primit numele de GOES-17 insa probleme la sistemul de racire au facut problematica functionarea acestuia, satelitul trebuind sa fie oprit de mai multe ori. GOES-17 a fost inclocuit de precedentul satelit GOES, GOES-T.

© Spaceflight.ro

Fiecare satelit al seriei GOES-R are o masa de 2857 kilograme care atunci cand este complet alimentat, ajunge la 5192 kilograme. Durata de viata programata a satelitilor este de 15 ani.

Falcon Heavy 010

A fost a 10-a misiune Falcon Heavy. Pentru aceasta SpaceX a folosit 2 boostere laterale absolut noi (B1072 si B1086), care au efectuat fiecare prima misiune orbitala.

Boosterul central (center-core) este fost nou si are numele de cod B1087. El nu va fi recuperat.

Boostere laterale au avut de indeplinit o misiune de tip RTLS ele revenind in siguranta la sol pe rampele LZ-1 si LZ-2.

Jumatatile conului de protectie vor fi recuperate din Oceanul Atlantic de nava suport Doug aflata la 1475 km de coastele Floridei.

Puteti citi mai multe despre Falcon Heavy, aici.

© NASA & SpaceX GOES-U Mission Webcast

Aceasta a fost a 121-a lansare orbitala si a 65-a misiune SpaceX din acest an.

Lansatorul Falcon Heavy a efectuat cea de-a 10-a misiune a sa, aceasta fiind si a 10-a misiune reusita. Misiunea GOES-U a fost prima pentru Falcon Heavy din acest an.

Recuperarea B1072 si B1086 a fost a 321-a, respectiv a 322-a recuperare reusita a unui booster de clasa orbitala Falcon 9 si a 68-a, respectiv a 69-a recuperare consecutiva reusita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *