Noise of Summer: misiune rideshare ELaNa 43

Firefly a lansat racheta Alpha la ora 0404UTC de pe rampa SLC-2W a Vandenberg Space Force Station in cadrul misiunii Noise of Summer.

Firefly revine astfel pe rampa de lansare dupa misunea partial reusita din decembrie 2023 atunci cnd etajul superior al lansatorului a avut probleme dupa separare.

Programata initial pentru 2 iulie, lansare a fost amanata cu 48 de ore din cauza unei probleme la unul dintre sistemele de la sol.

Misiunea de astazi, Noise of Summer face parte din programul ELaNa 43 (Educational Launch of Nanosatellites) al NASA. Sub conul de protectie s-au aflat 8 cubesats. 4 dintre ei sunt cubesats ai unor institutii de invatamant, 2 sunt de la NASA, unul de la Ames Research Center si ultimul apartine unei organizatii non-profit (Teachers in Space).

• CatSat: cubesat al universitatii din Arizona. Satelitul va ramane activ din de 6 luni timp in care va detecta semnalele provenite de la radioamatori emise in modul WSPR. Cubesat-ul are incorporata o antena gonflabila care va demonstra capacitatea de trasmisie de date cu viteza mare precum si un sistem de achizitie de imagini de inalta rezolutie a Pamantului.

• KUbe-Sat-1: cubesat al unei universiati din Kansas. Satelitul in format 3U are in componenta un detector de raz e cosmice (PCRD), un sistem de calibrare a satelitilor aflati in spatiu (HiCalK) care se foloste de semnalele VHF provenite din interactiunile solare si o camera foto folosita pentru a capta imagini ale Terrei.

• MESAT1: satelit dezvoltat de trei institutii de invatamant din statul Maine. Proiectul este finantat de NASA.

• SOC-i: satelit care va demonstra un sistem de stabilizare pe orbita. Este dezvotat de studentii Universitatii Washington din Seattle.

• TechEdSat 11: cubesat al Ames Research Center. Scopul sau este de a masura parametri de temperatura din timpul reintrarii in atmosfera. In plus, satelitul ere incorporat un sistem de franare orbitala exo-brake care va desfasura un fel de “umbrela”, “umbrela” care va incetini viteza satelitului inducand deorbitarea. Sistemul este controlat de la sol, inginerii putand teoretic alege un punct de deorbitare. Satelitul este un asa numit satelit demonstrator.

• R5-S4 si R5-S2-2.0: cubesats 6U al Johnson Space Center. Scopul satelitilor este acela de a evalua oportunitatea folosirii componentelor disponibile in mod comercial pentru misiuni orbitale (camere foro/video, computere). Saetlitii sunt primii ai familiei R5 care includ sisteme de cotrol al atidudinii cu jet-uri de azot.

• Serenity: cubesat dezvoltat de Teachers in Space. Satelitul are instalati o serie de senzori si o camera video care vor transmite semnalele catre sol folosind sisteme radio folosite de radioamatori. Este al treilea satelit Serenity lansat de Firefly. Primul a fost pierdut in cadrul misiunii inaugurale a Lapha, iar al doilea a fost plasat pe o orbita mai joasa decat cea planificata din cauza etajului superior al lansatorului.

Pentru aceasta misiune Firefly a folosit lansatorul Alpha caruia i-au fost corectate o serie de erori in programul de zbor (erori care au cauzat ratarea misiunii precedente). Puteti citi mai multe depsre Firefly Alpha aici.

© Firefly Noise of Summer Mission Webcast

Aceasta a a fost a 127-a lansare orbitala a anului si prima a Firefly din 2024.

Lansatorul a efectuat a 5-a misiune a sa si a doua misiune incheiata cu succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *