Sentinel-2C: ultimul zbor al lansatorului Vega

ESA si Arianespace au lansat la ora 0150UTC de pe rampa ELV a centrului de lansari Guiana a 22-a si ultima misiune Vega: Sentinel-2C.

Lansatorul Vega a fost folosit pentru prima oara in 2012 si a functionat fara probleme in 20 din cele 22 de misiuni efectuate pina acum.

Lansatorul Vega va fi inlocuit cu Vega C care insa a pornit cu stangul. La a doua misiune Vega C din decembrie 2022 o problema aparata la ajutatul reactiv al motorului celui de-al doilea etaj al lansatorului a dus la pierderea incarcaturii. Arianespace a descoperit o eroare de proiectare pe care o va corecta iar lansatorul este programat sa revina pe rampa de lansare in noiembrie.

Sentinel-2C
© ESA

Sub conul de protectie s-a aflat satelitul de supraveghere terestra Sentinel-2C. Acesta va inlocui mai vechiul Sentinel-2A lansat in 2015.

Sentinel-2C are o greutate de 1143 de kilograme si este contruit de Airbus Defence and Space pentru programul de observatii terestre Copernicus Earth al Agentiei Spatiale Europene si al Comisiei Europene.

La bordul satelitului se afla un sistem de achizitie de imagini in 13 lungimi de unda (inclusiv infrarosu apropiat) cu o rezolutie de 10 metri.

Sentinel-2C a fost plasat pe o orbita heliosincrona la altitudinea de 775 kilometri.

Arianespace si ESA planuiesc lansarea unui al patrulea satelit Sentinel (Sentinel-4D) in 2028. Totoodata o generatie noua de sateliti Sentinel, Sentinel-NG este planuita pentru viitor.

Revenirea pe rampa de lansare a Vega C va marca si inceperea transferului de responsabilitate pentru lansare de la Ariancespace catre constructorul Vega, Avio. Arianespace se va ocupa de lansari pina la zborul VV29, cel din noiembrie fiind VV24, pentru ca dupa misiunea VV29 compania Avio sa fie responsabila atat pentru constructia cat si pentru lansarea rachetei.

Puteti citi mai multe depsre lansatorul Vega, aici.

© Arianespace

Aceasta a fost a 160-a lansare orbitala a anului si prima misiune Arianespace si Vega din 2024.

vega si-a incheiat misiunile, aceasta fiind a 22-a si ultima. Are 20 de misiuni efectuate cu succes.

Photo credit: © ESA – S. Corvaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *